سرزنش از تأخیر توبه
تاخیر توبه یک نوع حیرانى و سرگردانى و طول دادن و به آینده موکول کردن (توبه) باعث حسرة و ندامت است.
خداوند متعال در هر لحظه انسانها را امر به توبه میکند و فرمان (توبوا) توبه کنید (فعل امراست ) او را موظف به تعجیل در توبه کردن مى نماید، بنابر این تاخیر آن ، تاخیر در انجام فرمان الهى است . و چنین کسى در هرلحظه به عنوان نافرمان و ترک کننده فرمان حق به حساب مى آید.امام جواد (ع ) فرمود: تاخیرُ التُوبَةِ اِغْتِرارٌ وطُولُ التَّسِویف حَسْرة.(1)
تاخیر توبه یک نوع حیرانى و سرگردانى و طول دادن و به آینده موکول کردن (توبه) باعث حسرة و ندامت است. و همچنین آقا امیرالمؤ منین (ع ) مى فرماید: از کسانى مباش که بدون عمل ، امید سعادت آخرت را دارند و توبه را با آرزوهاى دراز به تاءخیر مى اندازند و نیز فرمود: آنکس که در توبه کردن سهل انگارى کند و به آینده موکول نماید دین ندارد.لا دینَ لِمُسَوّفٍ بِتَوبَتِه(2)
و همچنین آقا امام باقر (ع ) مى فرماید: از تاخیر انداختن توبه بپرهیز، زیرا تاخیر انذاختن توبه همچون دریائى است که در مانده در آن غرق مى گردد.(3)
باید توجّه داشت که توبه هنگام نشانه هاى عذاب و مرگ مورد قبول نیست چنانچه ایمان و توبه فرعون هنگام غرق شدن پذیرفته نشد که در آیه 18 سوره نساء به این مطلب تصریح شده است . و از آیات 50 و 51 سوره یونس استفاده مى شود که به هنگام نزول عذاب درهاى توبه بسته مى شود چرا که توبه در چنین حالى شبیه توبه اجبارى و اضطرارى است و چنین توبه اى ارزش ندارد.
محمّد همدانى مى گوید: از حضرت رضا (ع ) پرسیدم چرا خداوند متعال فرعون را غرق کرد با اینکه ایمان آورد و به توحید اعتراف کرد. حضرت فرمود: به خاطر اینکه فرعون هنگام دیدن عذاب ایمان آورد و ایمان در این هنگام پذیرفته نیست .(4)پس تا زود است انسان از گذشته هایش توبه کند قبل از نشانه هاى عذاب و مرگهاى ناگهانى که در دنیاى حاضر مى باشد.
خداوندا بده توفیق طاعت
نما دورم هم از عصیان و غفلت
بده قوّت نمایم خدمت تو
بکوشم در رضا و طاعت تو
در آیم در میان پیشتازان
شتابم در رضایت از دل و جان
بیابم شوق قربت عاشقانه
شوم نزدیک ، از تو مخلصانه
شوم از جمله شب زنده داران
درآیم در جوارت با محبّان
پی نوشت ها:
1- بحار : جلد 6، صفحه 30 .
2- نهج البلاغه : حکمت 150 .
3- بحار: جلد 78، صفحه 164 .
4- بحار: جلد 6، صفحه 23 .
قصص التوابین؛داستان توبه کنندگان،علی میر خلف زاده