یاد خدا و حیات دل
پس در سایه دوام ذکر انسان به زینت تقوا آراسته می شود که همان اطاعت از امر و نهی خداوند است چنانکه امیر المومنین علی علیه السلام فرمود: (ذِکْرُ اللَّهِ شِیمَةُ الْمُتَّقِینَ) یاد خدا خوى پرهیزگاران است .
انسان برای باقی ماندن در اطاعت خدا و انبیاء الهی و حرکت به سوی مراتب بالاتر از حیات قلب, لازم است عهد بندگی خود را در هر زمان به یاد داشته باشد. انسانی که پروردگار را همواره در یاد داشته باشد در هر پیشامد چنان عمل می کند که مورد رضای خداوند باشد: قرآن میفرماید:
... إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ لَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ .... (1)
این آیه شریفه بیان میکند که نماز و یاد خدا که مقصد نماز است انسان را از ارتکاب معاصی باز می دارد.(2)
از این بیان نتیجه میشود که یاد خدا مقدمه تقوای الهی و پرهیز از گناهان و انجام اعمال صالح است.خداوند در مورد قرآن که خود ذکر خداوند است می فرماید:
(أَ وَ عَجِبْتُمْ أَنْ جاءَکُمْ ذِکْرٌ مِنْ رَبِّکُمْ عَلى رَجُلٍ مِنْکُمْ لِیُنْذِرَکُمْ وَ لِتَتَّقُوا وَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ)؛(3)
آیا تعجّب کردهاید که دستور آگاه کننده پروردگارتان به وسیله مردى از میان شما به شما برسد، تا (از عواقب اعمال خلاف) بیمتان دهد، و (در پرتو این دستور،) پرهیزگارى پیشه کنید و شاید مشمول رحمت (الهى) گردید؟!
پس در سایه دوام ذکر انسان به زینت تقوا آراسته می شود که همان اطاعت از امر و نهی خداوند است چنانکه امیر المومنین علی علیه السلام فرمود: (ذِکْرُ اللَّهِ شِیمَةُ الْمُتَّقِینَ) یاد خدا خوى پرهیزگاران است (4). و این خود مایه حیات قلب انسان و درک مراتب بالاتری از حیات است. چنانکه امام علی علیه السلام فرمود: (فِی الذِّکْرِ حَیَاةُ الْقُلُوبِ).
پی نوشتها:
1. عنکبوت / 45
2. ترجمه تفسیر المیزان ج16ص203
3. اعراف/63
4. شرح آقا جمال خوانسارى بر غرر الحکم و درر الکلم، ج4، ص: 29
5. همان