چه کسی پیامبر(ص) را «رسولالله» خطاب کرد؟
خداوند متعال بعد از بعثت پیامبرش، از مسلمانان خواست تا موقعی که میخواهند پیامبر اکرم(ص) را مورد خطاب قرار دهند، رعایت احترام شأن و مقام والای ایشان را کرده و حضرت را «رسولالله» خطاب کنند.
یکی از القاب و عناوینی که همواره مسلمانان از صدر تاریخ تا کنون برای پیامبر اکرم(ص) به کار میبرند لقب «رسولالله» است، اما اینکه چه کسی برای نخستین مرتبه حضرت محمد (ص) را یا رسول الله خطاب کرد را در ادامه میخوانید:
بر اساس آنچه در روایات آمده، اولین بار جبرئیل امین حضرت محمد(ص) را «رسول الله» خطاب کرد، راوندی در کتاب «قصص الانبیاء» روایتی از علی بن ابراهیم بن هاشم که از راویان مورد اطمینان و مورد وثوق است، نقل کرده و علامه امینی نیز آن را در جلد هجدهم «بحارالانوار» آورده، این است که پیامبر گرامی اسلام در سن سی و هفت سالگی قبل از اینکه به پیامبری مبعوث شوند، در خواب میدید که در حال چوپانی است و شخصی نزد او آمده و میگفت: «یا رسول الله»! حضرت از او پرسید: تو کیستی؟ گفت: من جبرئیل هستم! خدا مرا فرستاده تا تو را به عنوان رسولش قرار دهم! پیامبر این مسأله را کتمان میکرد و برای کسی بازگو نمیکرد. طبق این روایت جبرئیل برای اولین بار این خطاب را به کار برد.
بعد از مبعوث شدن حضرت محمد به نبوت، تمامی علاقهمندان به آن حضرت، از جمله امیرالمؤمنین(ع) آن حضرت را با کلماتی مانند یا رسول الله خطاب میکردند. اما بعضی از مسلمانان که قدر پیامبر اکرم(ص) را نمیدانستند و مؤدبانه ایشان را صدا نمیزدند. در کوچهها راه میرفتند و انگار همپایه خودشان را مورد خطاب قرار داده باشند یا محمد، یا محمد، میگفتند، پس خدای سبحان این بیاحترامی را تاب نیاورد و فرمود: صدا کردن پیامبر را در میان خود، مانند صدا کردن یکدیگر قرار ندهید؛ «لا تَجْعَلُوا دُعاءَ الرَّسُولِ بَیْنَکُمْ کَدُعاءِ بَعْضِکُمْ بَعْضا». (آیه ۶۳ سوره مبارکه نور)
قرآن مجید در آیات ۶۲ و ۶۳ سوره مبارکه «نور» از مسلمانان خواسته تا در موقعی که میخواهند پیامبر(ص) را مورد خطاب قرار دهند، رعایت احترام شأن و مقام والای ایشان را بنمایند، بعد از نزول این آیه همه مسلمانان موظف شدند تا حضرت را با احترام یاد کنند و زیباترین اسم برای آن حضرت «رسول الله» بود، به طوری که حضرت زهرا دختر گرامی آن حضرت نیز با این اسم پدر بزرگوار خود را صدا می زد. اما پیامبر(ص) به او فرمود: من دوست دارم با کلمه «پدر» (اب) مرا صدا کنی!