مهمترین فضایل حضرت فاطمه (س) چیست؟
نام حضرت، فاطمه است و صدیقه، طاهره، زهرا و ... جز القاب ایشان است که به مناسبت ها و فضیلت های متفاوت در وصفشان بیان شده است.
یکی از سوالات مطرح در خصوص شخصیت حضرت زهرا اینکه
فضایل و مناقب حضرت فاطمه (س) بسیار زیاد است و از فکر، عقل و درک ما خارج است؛ در زیارت جامعه کبیره که شامل بیان صفاتی درباره اهل بیت (ع) است می خوانیم: «لا أُحْصِی ثَنَاءَکُمْ وَ لا أَبْلُغُ مِنَ الْمَدْحِ کُنْهَکُمْ وَ مِنَ الْوَصْفِ قَدْرَکُمْ وَ أَنْتُمْ نُورُ الْأَخْیَارِ وَ هُدَاةُ الْأَبْرَارِ وَ حُجَجُ الْجَبَّارِ بِکُمْ فَتَحَ اللَّهُ وَ بِکُمْ یَخْتِمُ [اللَّهُ] وَ بِکُمْ یُنَزِّلُ الْغَیْثَ»: نمىتوانم ثناى شما را شماره کنم و در امر مداح گفتن قدرت رسیدن به حقیقت شما را ندارم،و در مقام وصف نمودن،توانایى بیان منزلت شما در من نیست، و حال آنکه شما نور خوبان و هادیان نیکان و حجّتهاى خداى جبّارید،خدا با شما آغاز کرد، و با شما ختم مىکند و به خاطر شما باران فرو مىریزد.
در همین ارتباط شاعر میگوید:
کتاب فضل تو را آب بحر کافی نیست که ترک کنم سر انگشت و صفحه بشمارم
این حقیقتی است که شاعر گفته است:
هزار مرتبه شویم دهان به مشک و گلاب هنوز نام تو بردن کمال بی ادبی است
جایگاه حضرت فاطمه (س) در میان سایر زنان چگونه است؟
رسول خدا میفرماید: «أَفْضَلُ نِسَاءِالْجَنَّةِ أَرْبَعٌ: خَدِیجَةُ بِنْتُ خُوَیلِدٍ وَ فَاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ(ص) وَ مَرْیمُ بِنْتُ عِمْرَانَ وَ آسِیةُ بِنْتُ مُزَاحِمٍ، إمْرَأَةُ فِرْعَوْن»: «برترین زنان اهل بهشت چهار نفرند: "خدیجه" دختر خویلد و "فاطمه" دختر محمد(ص) و "مریم" دختر عمران و "آسیه" دختر مزاحم، همسر فرعون».
از امام صادق (ع) پرسیدند که حضرت مریم را سیده نساء می نامند و مادر شما را نیز به همین نام می خوانند، آیا آنها در یک مرتبه هستند؟ حضرت فرمودند؟ «مریم سرور زنان زمان خود بود اما فاطمه سرور همه بانوان جهان از اولین و آخرین است».
کدام آیات قرآن در شأن حضرت زهرا (س) نازل شده اند؟
آیات متعددی از قرآن در شأن حضرت صدیقه طاهره (س) نازل شده اند از جمله سوره کوثر است. کوثر به معنای خیر کثیر و یا به معنای فرزندان زیاد است. بعد از آنکه دشمنان به پیامبر (ص) توهین می کردند و ایشان را نعوذبالله، محمد ابتر می خواندند، حضرت بسیار ناراحت و متاثر شدند؛ در این هنگام خداوند با نزول سوره کوثر وعده اعطای خیر کثیر را به حضرت دادند و مشخص شد دشمنان ایشان ابتر هستند.
سوره مبارکه انسان نیز در شأن حضرت زهرا (س) و البته امیرالمومنین علی (ع) نازل شده است که: «وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْکیناً وَ یَتیماً وَ أَسیراً».
حضرت فاطمه (س) دارای چه القابی هستند؟
نام حضرت، فاطمه است و صدیقه، طاهره، زهرا و ... جز القاب ایشان است که به مناسبت ها و فضیلت های متفاوت در وصفشان بیان شده است. در این میان، لقب «محدثه» بزرگترین دلیل بر شأن حضرت است. امام خمینی (ره) فرمودند: بعد از رحلت پیامبر (س) حضرت بسیار ناراحت بوده و گریه می کردند و خداوند برای تسکین حضرت، جبرییل را می فرستادند که برای ایشان سخنرانی کند و در ایام عزاداری حضرت جبرییل از تاریخ و سرنوشت فرزندان ایشان گفته و به نوعی تسکین دهنده حضرت بودند به همین دلیل به حضرت فاطمه زهرا (س) محدثه می گویند یعنی کسی که برای او سخنرانی کرده و حدیث می گویند.
همچنین طبق روایتی از امام صادق (ع) میخوانیم: «وَ أَمَّا الْمُحَدَّثُ فَهُوَ الَّذِی یَسْمَعُ کَلَامَ الْمَلَکِ وَ لَا یَرَى وَ لَا یَأْتِیهِ فِی الْمَنَام»: «محدث» کسی است که سخن فرشته را می شنود اما او را نمی بیند و در خوابش هم نمی آید. بر این اساس، حضرت بدین خاطر به این نام خوانده مىشود که ملائکه با حضرت سخن گفته اند، چنان که در روایات زیادى آمده است.
چرا امت پیامبر (ص) با وجود اطلاع از شأن و جایگاه والای حضرت فاطمه (س) و با وجود تاکید خداوند در قرآن که «قُل لا أَسئَلُکُم عَلَیهِ أَجراً إِلاَّ المَوَدَّةَ فِی القُربى: (ای پیامبر!) بگو من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمى کنم جز دوست داشتن اهل بیتم»، در فاصله کوتاهی بعد از رحلت حضرت محمد (ص)، آن همه حضرت فاطمه (س) را مورد اذیت و آزار قرار دادند؟
امیرالمومنین علی (ع) فرمودند: «رأسُ کُلِّ خَطِیئَةٍ حُبُّ الدُنیا؛ سر هر گناهی دوستی دنیاستی». یعنی دوستی دنیا ریشه و سرچشمه همه اشتباهات و خطاهاست. امروزه نیز به همین دلیل شاهد ترورها، دروغ ها، جدال ها، درگیری ها و فسادهای متعدد هستیم. دشمنان حقیقی اسلام نیز به دلیل حب دنیا به حضرت فاطمه زهرا (س) ظلم کرده و در فاصله کوتاه پس از رحلت پیامبر اسلام (ص)، در خانه امیرالمومنین علی (ع) را آتش زده و بچه حضرت زهرا را سقط کردند.
راهکار دوری از حب الدنیا و اینکه بتوانیم محب شیعه واقعی امیرالمومنین (ع) و حضرت صدیقه کبری (س) باشیم، چیست؟
قرآن می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِیکُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ. ؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِکُمْ وَأَنفُسِکُمْ ذَلِکُمْ خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُمْ تَعْلَمُونَ؛ اى کسانى که ایمان آوردهاید، آیا شما را بر تجارتى راه نمایم که شما را از عذابى دردناک مىرهاند؟ به خدا و فرستادهاش ایمان بیاورید و در راه خدا با مالها و جانهایتان جهاد کنید، این (ایمان و جهاد) براى شما بهتر است اگر بدانید». این آیات بهترین ره برای رهایی از دنیادوستی و رهنمون شدن به محبت اهل بیت علیهم السلام است.
امام صادق (ع) در پاسخ به سؤال از معناى تقوا فرمود: «أن لا یفقدک الله حیث أمرک، ولا یراک حیث نهاک؛ تقوا این است که خداوند در جایى که تو را فرمان داده است، غایب نبیند و در آن جا که تو را نهى کرده است، حاضر نیابد». عمل به این روایت نیز میتواند قلب انسان را برای نیل به محبت واقعی اهل بیت علیهم السلام آماده کند.
یکی دیگر از راهکارها برای آنکه بتوانیم شیعه حقیقی حضرات معصومه باشیم عمل است؛ برای مثال برای آنکه "شعار مرگ بر آمریکا" جنبه عینی و عملی پیدا کند باید به مبارزه حقیقی با آمریکا که شیطان بزرگ است بپردازیم. به همین ترتیب با اطاعت و عمل به دستورات حضرت زهرا (س) و سایر حضرات معصومین (ع) می توانیم اولا شیعه خوبی برای آنها باشیم و ثانیا سعادتمند شویم. برای نمونه بانوان ما باید با رعایت حجاب و عفاف در عمل تاسی خود را به حضرت صدیقه کبری (س) نشان دهند.
نقش حضرت زهرا (س) در دفاع از ولایت امیرالمومنین علی (ع) چیست؟
زهرا (س) حقیقتا شهیده ولایت است همچنان که در دفاع از ولایت و امامت مضروب شده و در میان در و دیوار فرزند خود را از دست دادند. حضرت به دلیل رتبه والایشان تنها بانویی بودند که میتوانستد به عنوان همسر امام علی (ع) انتخاب شودند: حدیث دارد که اگر علی (ع) نبود، همسری برای زهرا پیدا نمی شد؛ یعنی تنها کسی که لیاقت همسری حضرت زهرا (س) را داشت المیرالمومنین علی (ع) بود:
حق چو ندید همسرش در همه ممکنات از او لازم و واجب آمدش حیدر آورد
آورد از کجا و کی مادر دهر این چنین فاطمه ای که مظهرش قدرت داور آورد