آثار و پیامدهای رشوه خواری
رشوه خواری و فساد اداری به عنوان یک پدیده ناهنجار، انحطاط در جهات مختلف یک جامعه را سرعت میبخشد.
مفهوم رشوه
رشوه، چیزی است که به حاکم و یا غیر حاکم میدهند تا به نفع رشوه دهنده حکم کند و یا آنچه که رشوه دهنده میخواهد، عمل کند. بنابراین، رشوه دهنده کسی است که چیزی را میدهد تا گیرنده، او را در امر باطلی، یاری و کمک کند.
در کتب لغت فارسی نیز آمده است: رشوه، آنچه که به کسی بدهند تا کاری بر خلاف وظیفه خود انجام بدهد یا حق کسی را ضایع و باطل کند یا حکم بر خلاف حق و عدالت بدهد.
البته دادن و گرفتن رشوه در موارد مختلف، به اشکال گوناگونی صورت میگیرد؛ گاه جهت تسریع امری و انجام کاری خارج از نوبت، زمانی به خاطر انجام کاری که قانوناً بر عهده او نیست، ولی به لحاظ نفوذ اجتماعی، توان انجام آن را دارد و در برخی موارد هم جهت ابطال حق و احیای باطلی پول های هنگفتی، تحت عناوین: حقّ الزحمه، پول چای، هدیه و شیرینی ردّ و بدل و دست به دست میشود.
رشوه خواری و فساد اداری به عنوان یک پدیده ناهنجار، انحطاط در جهات مختلف یک جامعه را سرعت میبخشد؛ لذا در کلیه نظام های جهانی، شدیداً مورد نکوهش قرار گرفته است. آمار و ارقامی که از داد و ستدهای پولی (رشوه) تحت عناوین مختلف ارائه میشود، حقیقتاً سرسام آور و نگران کننده است.
بر اساس تحقیق سازمان بانک جهانی، همه ساله بیش از یک و نیم تریلیون دلار رشوه در کشورهای غنی و در حال توسعه پرداخت میشود.
عواقب وخیم این پدیده شوم، جامعه جهانی را مجبور به عکس العمل کرده و در نتیجه، تصویب کنوانسیون پیمان منع رشوه و فساد اداری را سبب شده است.
زشتی رشوه در آموزههای دینی
مکتب انسان ساز اسلام به عنوان یک جریان زنده و پویا، اخذ رشوه را به مثابه یک عمل زشت، نفرت انگیز و گناه بزرگ و نابخشودنی، معرفی کرده و انسان ها را از رشوه گرفتن و واسطه گری بین دهنده و گیرنده به شدت نهی کرده است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله میفرماید: «لَعَنَ اللَّهُ الرَّاشِی وَ الْمُرْتَشِی وَ الْمَاشِی بَینَهُمَا؛ لعنت خدا بر رشوه دهنده و رشوه گیرنده و واسط بین آن دو باد!» (1)
در روایت دیگری از آن حضرت نقل شده است: «إِیاکُمْ وَ الرِّشْوَةَ فَإِنَّها مَحْضُ الْکُفْرِ وَ لا یشَمُّ صَاحِبُ الرِّشْوَةِ رِیحَ الْجَنَّةِ؛ از رشوه بپرهیزید! چرا که رشوه، کفر محض است و رشوه خوار، بوی بهشت را استشمام نخواهد کرد.» (2)
در قرآن کریم، گر چه لفظ رشوه و یا هم خانواده آن، ذکر نشده است، ولی تعابیر دیگری نظیر: «اثم، سُحْت و اکل باطل» آمده است که احادیث و روایات معصومان علیهم السلام، یکی از مصادیق آن را رشوه خواری ذکر کرده اند.
در سوره بقره میخوانیم: «وَ لا تَأْکُلُوا أَمْوالَکُمْ بَینَکُمْ بِالْباطِلِ وَ تُدْلُوا بِها إِلَی الْحُکَّامِ لِتَأْکُلُوا فَریقاً مِنْ أَمْوالِ النَّاسِ بِالْإِثْمِ وَ أَنْتُمْ تَعْلَمُونَ؛ اموال یکدیگر را به ناحق نخورید و برای خوردن اموال مردم، مرتکب گناه نشوید و قسمتی از آن را به قضات ندهید، در حالی که [بطلان آن را] می دانید.» (3)
و در آیه دیگری میخوانیم: «سَمَّاعُونَ لِلْکَذِبِ أَکَّالُونَ لِلسُّحْت؛ آنها جاسوسان دروغگو و خورندگان مال حرام هستند.» (4)
اهل لغت گفته اند: به هر چیزی که از راه حرام کسب شود، «سُحْت» گفته میشود. سیاق آیه دلالت دارد بر اینکه مراد از سُحْت، همان رشوه است. هنگامی که از امام علی علیه السلام درباره سُحت پرسیده میشود، حضرت آن را به رشوه تفسیر میکند.
در حدیثی دیگر، در تفسیر «آکل السُحت» آمده است: «هُوَ الرَّجُلُ یقْضی لِأَخِیهِ الْحَاجَةَ ثُمَّ یقْبَلُ هَدِیتَهُ [خورنده سحت،] کسی است که حاجت برادرش را برآورده میسازد، سپس هدیه او را میپذیرد.» (5)
و پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله خطاب به حضرت علی علیه السلام میفرماید: «یا عَلِی إِنَّ الْقَوْمَ سَیفْتَنُونَ بِأَمْوَالِهِمْ... فَیسْتَحِلُّونَ الْخَمْرَ بِالنَّبِیذِ وَ السُّحْتَ بِالْهَدِیةِ؛ ای علی! این مردم به زودی، با ثروتشان آزمایش میشوند.... شراب را به اسم نبیذ و رشوه را به نام هدیه حلال میدانند.» (6)
از مجموع مطالب یاد شده، زشتی و حرمت رشوه خواری از نظر قرآن، روایات و آموزههای دینی به خوبی روشن میشود. در بین فقها نیز کسی پیدا نمیشود که راجع به حرمت اخذ و اعطاء رشوه، شک و تردیدی کرده باشد.
رشوه در قالب هدیه
از آنجایی که رشوه خواری یک عمل زشت، نامشروع و غیر قانونی بوده و در عرف عامه مردم نیز به عنوان یک امر نامطلوب و غیر اخلاقی شناخته شده است، بیشتر تحت عناوین دیگری مثل: شیرینی، حقّ الزحمه، پول چای و هدیه از آن یاد میشود و رشوه گیرنده با تغییر نام و عنوان، زشتی و قباحت عمل خویش را - به زعم خود - میپوشاند؛ در حالی که تغییر نام و عنوان، در ماهیت نامشروع رشوه، تأثیری ندارد و زشتی آن را دگرگون نخواهد کرد.
رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله مردی را برای جمع آوری مالیات، مأموریت داد. آن شخص بعد از مدتی، خدمت پیامبرصلی الله علیه وآله رسید و اموالی را که به عنوان مالیات جمع آوری کرده بود، به پیامبرصلی الله علیه وآله تقدیم کرد و مقداری را به عنوان اینکه به شخص خودش هدیه شده بود، پیش خود نگه داشت.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله خیلی ناراحت شد و بالای منبر رفت و فرمود:
«ما بالُ الْعامِلٍ نَبْعَثُهُ عَلی اَعْمالِنا یقُولُ هَذا لَکُمْ وَ هَذا اُهْدِی لی فَهَلاَّ جَلَسَ فی قَعْرِ بَیتِهِ اَوْ فی بَیتِ اللَّهِ ینْظُرُ لِیهْدِیام لا وَ الَّذِی نَفْسِی بِیدِهِ لا یأْخُذُ اَحَدٌ مِنْهَا شَیئاً اِلاَّ جاءَ یوْمَ الْقِیامَةِ یحْمِلُهُ عَلی رَقَبَتِهِ؛ میشود کارگزار ما را! که او را برای انجام کاری مأمور میکنیم، میگوید: این برای شما و این هم به من هدیه شده است! چنین شخصی اگر در خانهاش و یا در خانه خدا مینشست، آیا کسی به او هدیه میداد؟ قسم به خدایی که جانم در دست اوست! کسی چیزی از آن را نمیگیرد، مگر آنکه روز قیامت آن را به گردنش حمل میکند.» (7)
از جمله کسانی که رشوهای را در قالب هدیه میخواست تقدیم کند، «اشعث بن قیس» بود. او برای پیروزی و غلبه بر طرف دعوای خود در محکمه عدل علی علیه السلام، شبانه ظرفی پُر از حلوای لذیذ به در خانه علی علیه السلام آورد و نام آن را هدیه گذاشت.
امام علی علیه السلام این ماجرا را چنین بازگو میکند:«... شب هنگام، کسی به دیدار ما آمد و ظرفی سرپوشیده پر از حلوا داشت؛ معجونی در آن ظرف بود. چنان از آن متنفر شدم که گویا آن را با آب دهان مار سمّی یا قی کرده آن، مخلوط کرده اند. به او گفتم: هدیه است یا زکات و صدقه؟ که این دو، بر ما اهل بیت پیامبرصلی الله علیه وآله حرام است. گفت: نه زکات است و نه صدقه، بلکه هدیه است. گفتم: زنان بچه مرده بر تو بگریند. آیا از راه دین وارد شدی که مرا بفریبی...! به خدا سوگند! اگر هفت اقلیم را با آنچه در زیر آسمانهاست، به من دهند تا خدا را نافرمانی کنم که پوست جوی را از مورچهای ناروا بگیرم، چنین نخواهم کرد....»
علل رشوه خواری
برخی از عوامل و انگیزههای رشوه خواری از قرار زیر است:
1. عدم تعادل دخل و خرج
از جمله عواملی که در ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی، نقش به سزایی دارد، فقر و تنگ دستی است.
در آموزههای دینی نیز از «فقر» به عنوان مرگ بزرگی که دنیا و آخرت انسان را نابود میکند، یاد شده است؛ لذا کارشناسان علوم اجتماعی، عدم تعادل دخل و خرج کارگران، کارمندان و مدیران را به عنوان عامل مؤثر در شیوع رشوه خواری، معرفی میکنند.
2. ضعف در اجرای قانون
قدرت و صحت عمل قوه قضائیه در هر جامعهای، مهمترین عاملی است که میتواند سلامت و بقای جامعه را تضمین کند. برخی از عوامل قانون گریزی و نظم ستیزی به نارسایی هایی بر میگردد که در دستگاه قضایی و توابع آن وجود دارد. ضعف نظام در اِعمال جدی و قاطعانه قانون و باز بودن منفذهای فرار از آن، باعث جری شدن خلافکاران و تشویق آنان به ادامه و گسترش خلافکاری میشود.
زیان و آسیبی که از این طریق بر شهروندان پایبند به قانون وارد میآید و بهای سنگینی که بابت قانون گرایی خویش میپردازند، موجبات جذب ناخواسته آنان به صف قانون شکنان و تسرّی فرهنگ قانون گریزی و نظم ستیزی در بخش های دیگر جامعه را فراهم میآورد.
3. حرص دنیا و دوری از معنویت
اخلاق، ایمان و معنویت، اساس ارزش ها و فضائل انسانی به حساب میآیند و باعث فداکاری، عفت و پاکدامنی انسان میشوند و سبب چشم پوشی و بی اعتنایی به برخی لذایذ مادی، به خصوص اعمال نامشروع و خلاف قانون میگردند.
در طرف مقابل، فقدان ایمان، دوری از معنویت و بی توجهی به توحید و معاد، اساس هر ج رم و جنایت از جمله ضایع نمودن حقوق دیگران را تشکیل میدهند؛ چنان که قرآن کریم میفرماید: «لِلَّذینَ لا یؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ مَثَلُ السَّوءِ وَ لِلَّهِ الْمَثَلُ الأْعْلی وَ هُوَ الْعَزیزُ الْحَکیم ؛ برای آنها که به سرای آخرت ایمان ندارند، صفات زشت و برای خداوند صفات عالی است و او قدرتمند و حکیم است.» (8) و رشوه خواری یکی از مصادیق برجسته صفات زشت و ناپسند میباشد.
آثار و پیامدهای رشوه خواری
فساد و بی بند و باری اداری، در قالب رشوه خواری، از جمله آسیب های اجتماعی و اداری است که در توسعه کشورها، آثار و پیامدهای منفی فراوانی را بر جای مینهد و هزینههای هنگفتی را در حوزههای سیاست، اقتصاد و فرهنگ، بر جای میگذارد که اجمالاً به چند نمونه آن، اشاره میشود:
1. ابطال حق و احیاء باطل
اولین ثمره شوم پدیده رشوه خواری، تضییع حقوق افراد ضعیف، بیچاره و مظلوم است. آنان که پول و پارتی دارند، با استفاده و بهره برداری از آن، دعاوی حقوقی و جزایی را به نفع خود و اطرافیان خویش، به نتیجه میرسانند و رأی دادگاه ها را به سود طرف خاص تغییر میدهند و نیز کسانی که پایبند به قانون و حقوق دیگران هستند، در این میدان بده و بستان، حقوقشان پایمال میشود و زیان های جبران ناپذیری را باید متحمل شوند.
2. نارضایتی مردم و زیر سؤال رفتن حکومت و قانون
شیوع رشوه و فساد اداری، محبوبیت و مشروعیت حکومت و قانون را از بین میبرد. هر گاه جامعه و مردم، متوجه شوند که با پرداخت رشوه، حقوق شهروندی پایمال شده و خلافکاری ها و قانون شکنی ها در حوزههای مختلف جریان پیدا کرده است، اعتماد و اطمینانشان را نسبت به قوانین و متولیان قانون از دست خواهند داد.
3. گسترش فعالیت های غیر قانونی
وضع و اجرای قوانین اجتماعی، برای آرامش و امنیت جامعه و جلوگیری از اعمال خلاف که زیان های فراوانی را به دنبال دارد، در نظر گرفته شده است. در این میان، افراد سودجو، فرصت طلب، خلافکار و قانون ستیز، همیشه دنبال روزنهها و راه هایی هستند تا بتوانند با اعمال خلاف قانون، منافع شومشان را به دست آورند.
امروزه پرداخت رشوه در بیشتر کشورها، امنترین مسیر برای حرکت های غیر قانونی به حساب میآید و لذا قاچاق کالاهای غیر قانونی، حمل مواد مخدر، فعالیت های ضدّ زیست محیطی مانند: از بین بردن جنگل ها و قطع درختان، کم کاری و خلاف کاری در پروژههای عمرانی مثل: سدّ سازی، مقاوم سازی ساختمان ها در برابر حوادث طبیعی، ساختن جادهها و کارخانهها و... برآیند پدیده شوم رشوه خواری و فساد اداری میباشد.
4. ایجاد شرایط نامطلوب اقتصادی
اگر از رشوه خواری و فساد اداری جلوگیری نشود، در اندک زمانی، تسرّی پیدا کرده، فراگیر خواهد شد. در نتیجه، از سرمایه گذاری های بلند مدت داخلی و خارجی، جلوگیری میشود، استعدادها در مسیر نادرست، هدایت میگردد، ارجحیت ها و رویکردهای فناوری به بیراهه میروند، افراد به جای ایجاد مراکز آموزشی و درمانی و... در روستاها به سمت پروژههای پرسود کشانده میشوند، با درگیر شدن شرکت ها در فعالیت های غیر قانونی، درآمد دولت کاهش پیدا میکند و دولت نیز با افزایش مالیات، فشار بر اقشار آسیب پذیر جامعه را بیشتر خواهد کرد.
راه حل چیست؟
برای رفع معضل فساد اداری و پدیده رشوه خواری، توجه به امور ذیل، مشکل گشا خواهد بود:
1. کاهش فاصله طبقاتی
بخشی از مشکلات و نارسایی های اجتماعی، مثل شیوع رشوه خواری، معلول فاصلههای طبقاتی است که در ردههای مختلف اجتماع به چشم میخورد. هر گاه افراد جامعه متوجه شوند که عدهای با استفاده از پارتی بازی و رشوه دهی، مناصب دولتی را تصاحب کرده و در عرصههای اقتصادی و به دست آوردن ثروت های بادآورده، یک شبه راه صد ساله را طی کرده و به زندگیشان سر و سامان بخشیده اند، آنان به طمع میافتند و به سمت و سوی خلافکاری و قانون ستیزی کشیده میشوند؛ ولی در صورتی که «عدالت اجتماعی» در جامعه پیاده شود، قطعاً خیلی از مشکلات و نارسایی ها، حل و فصل خواهد شد.
2. نظارت و برخورد قاطع با متخلفین
نظارت دقیق و حساب شده بر ادارات، مدیران، کارمندان، زیر مجموعهها و برخورد قاطع با افراد متخلف و قانون ستیز، آخرین وسیله و ابزار، برای جلوگیری از فساد اداری به حساب میآید. از این رو، مدیریت کلان جامعه باید با کنترل و نظارت، افراد سودجو و متخلف را شناسایی و از بدنه نظام اخراج کنند.
هنگامی که به حضرت علی علیه السلام خبر میرسد که «ابن هَرْمَة» - که از جانب «رفاعة بن شدّاد» مأمور نظارت بر بازار اهواز بود - خیانت کرده و از بازاریان، رشوه و باج گرفته است، آن حضرت به «رفاعة» نامه مینویسد و به او دستور میدهد:
«ابن هرمة را از کار برکنار کن و به اطلاع مردم برسان و او را زندانی کن و اعلام نما: هر کسی شکایتی دارد، بیاید. و ضمناً برکناری او را به تمام کارگزارانت اعلام کن! سعی نما در برابر کاری که از تو خواستهام، دچار غفلت و سستی نشوی که دچار هلاکت میشوی و به بدترین شکل تو را عزل میکنم... در هر جمعه او را از زندان بیرون بیاور! اوّلاً سی و پنج تازیانه به او بزن، ثانیاً اعلام کن هر کسی نسبت به او شکایتی دارد، با شاهد بیاید و بعد از اثبات حقّ شاکی، از اموال «ابن هرمة» حق او را بده و مجدداً با خواری و ذلت او را به زندان ببر و پای او را در غل و زنجیر کن و فقط هنگام نماز او را آزاد بگذار!» (9)
اگر سیره عملی حضرت علی علیه السلام و ائمه علیهم السلام در زندگی فردی و اجتماعی ما مراعات شود و یا با چند مورد از متخلفین، آن گونه که امام علی علیه السلام میفرمایند، برخورد قاطع و جدی صورت گیرد، قطعاً افراد سودجو و متخلف، متوجه میشوند و سر تسلیم در برابر قانون فرود خواهند آورد. به امید آن روز!
3. تقویت بنیههای اخلاقی و اعتقادی
بخش اعظمی از مشکلات، ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی، زاییده و معلول تربیت غلط و آموزش ناسالم است. هرگاه انسان از نظر اخلاقی و اعتقادی، تربیت سالم داشته و به این مرحله از باورمندی نائل شده باشد که اعمال کوچک و بزرگ و خوب و بد او، در دادگاه عدل الهی دقیقاً محاسبه میشود و کیفر و پاداش متناسب با آن، بلکه شدیدتر و قویتر را به دنبال خواهد داشت، دست و پای خود را جمع خواهد کرد و هر قدر این باور و اعتقاد نسبت به احکام الهی و اسلامی و اخلاق انسانی بیشتر شود، ضریب اعتماد و اطمینان و درستکاری در بین آحاد جامعه، سیر صعودی پیدا خواهد کرد.
4.ایجاد مراکز هدایت و ارشاد ارباب رجوع
بسیاری از افراد جامعه، هنگام مراجعه به ادارات دولتی، برای رفع مشکلات و دعاوی حقوقی و غیر حقوقی شان، آشنایی کافی از قوانین و حقوق شهروندی خویش ندارند؛ لذا در اولین برخورد با موانع صوری، دست و پای خود را گم میکنند و دنبال افراد حرفهای و دلال میروند و با پرداخت رشوه، تلاش میکنند هر چه سریعتر مشکل را حل و فصل نمایند.
ایجاد یک نهاد در هر سازمان برای کمک فکری و ارشاد قانونی افرادی که به حقوقشان آشنایی ندارند، یکی دیگر از راه های پیشگیری از بروز معضل رشوه خواری به حساب میآید.
پی نوشت:
1- بحارالانوار، ج 104، ص 274
2- همان
3- قرآن کریم /بقره / 188
4- مائده / 42
5- بحارالانوار، ج 104، ص 273
6- نهج البلاغه، خطبه 156
7- علل انحطاط تمدن ها از دیدگاه قرآن، احمد علی قانع، چاپ اول، پاییز 1379 ش
8- نحل / 60
9- مستدرک الوسائل، ج 17، ص 430
حجت الاسلام ناصر حیدری ؛ روحانی مستقر مسجد جان نثاران شهرک امیریه شهریار