راه و رسم واسطه گری در ازدواج
راه و رسم واسطه گری در ازدواج
شاید به خاطر ترس از خوشبخت نشدن دختر و پسر و بالا رفتن آمار طلاق باشد یا حتی سخت پسندتر شدن جوان ها که کمتر واسطه ای جرات می کند لای دفترچه مشخصاتش را باز کند و دختر و پسرهایی را که هم کفو تشخیص می دهد به خانواده هایشان معرفی کنند.
خیلی از آنها تجربه شنیدن سرزنش های نا بجایی را دارند که از سوی خانواده های دو طرف به خاطر این واسطه گری و معرفی روانه شان شده است. و البته خیلی ها هم گلایه مندند که دختر و پسر، بعد از آنکه به خانه بخت رفتند، دیگر حتی یادی از معرف نمی کنند.
اما چطور باید برای ازدواج واسطه گری کرد که نه سیخ بسوزد و نه کباب؟ به چه واسطه ای باید اعتماد کنید؟ واسطه خوب چه ویژگی هایی دارد؟
توصیه هایی برای واسطه ها
بعضی از افراد واسطه گرهای خوبی برای ازدواج نیستند چون روش صحیح معرفی کردن 2 نفر برای ازدواج با یکدیگر را بلد نیستند. در چنین مواقعی، این واسطه گری نه تنها فایده ای ندارد بلکه باعث ایجاد ناراحتی هم می شود. در قدم اول، خانواده ها باید ببینند چه فردی و با چه خصوصیات اخلاقی واسطه ازدواج آن ها و فرزندشان شده است. در ادامه چند توصیه به افرادی که می خواهند واسطه ازدواج دیگران بشوند، ارائه می شود.
با نظر خودتان دیگران به هم وصل نکنید
آنچه را دو طرف می خواهند در اختیارشان قرار دهید نه آن چیزی که شما فکر می کنید آنها می خواهند. بنابراین باید شناخت کافی از خانواده ها و دختر و پسر داشته باشید و به صرف آنکه سن و سال دختر و پسری متناسب بود آنها را به هم معرفی نکنید.
بیش از حد تعریف نکنید
افرادی که می خواهند واسطه ازدواج دیگران شوند، باید به جای تعریف، تحسین، نصیحت و حاشیه پردازی درباره شخصیت افراد، فقط و فقط اشخاص مناسب را به خانواده طرفین معرفی کنند.
اول با پسر صحبت کنید
در صورت امکان، واسطه ها اول با پسر صحبت کنند و نظر او را درباره دختر جویا شوند. اگر پسر از مشخصات اولیه و ظاهری دختر و خانواده اش خوشش آمد، آن وقت مسئله را با دختر و خانواده اش در میان بگذارید. باز هم ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که تا وقتی از بابت پسر خیال تان راحت نشده است، چیزی به دختر نگویید چون دخترها به خاطر شرایط عاطفی که دارند، حساس ترند و در صورت به سرانجام نرسیدن ازدواج آسیب بیشتری می بینند. بعد از این که پسر نظر مثبتش را اعلام کرد، فردی که واسطه ازدواج شده است نباید قول برقراری این ازدواج را بدهد بلکه باید به پسر بگوید که این مورد را با خانواده آن ها هم مطرح می کند. اگر موافق بودند شماره منزل شان را به خانواده ات خواهم داد.
خیلی اصرار نکنید
خیلی ساده پیشنهاد خود را بگویید و اجازه دهید، خود افراد تصمیمات بعدی را بگیرند.
بگویید که شناخت صد در صد ندارید
وقتی خانواده ها را به یکدیگر معرفی می کنید این را هم به خانواده های طرفین بگویید که من فقط شما را به هم معرفی کرده ام و شناخت خیلی کافی ندارم. خودتان باید هر تحقیقی لازم است انجام دهید.
بعد از معرفی کنار بکشید
هندی ها یک ضرب المثل معروف دارند که می گوید :اجازه بدهید خودشان همدیگر را بشناسند . اطلاعات زیاد باعث می شود که آنها در ایجاد ارتباط خوب با یکدیگر بلنگند . او خودش بالاخره می فهمد که پدر و مادر آن دختر از هم جدا شده اند یا اینکه رنگ بور موهایش مال خودش نیست اما بگذارید این اطلاعات از طرف شما به آنها داده نشود.
ویژگی های واسطه مورد اعتماد
یک واسطه خوب و مطمئن باید متدین، عاقل، فهیم، دلسوز و خیرخواه باشد، معیارهای اصلی و حقیقی ازدواج را بشناسد، نقاط ضعف و قوت دو طرف را بداند، کاملا با خلقیات، روحیات، فرهنگ و مذهب خانوادهها آشنا باشد و بسیار سنجیده و عاقلانه طرفین را آگاه سازد.
در این شیوه آشنایی، واسطهها به دلیل شناختی که از دو طرف دارند مهره اصلی انطباقات اولیه واقع شده و اقدام به معرفی افراد به یکدیگر میکنند. در این میان بسیاری از خانوادهها نیز تنها به صرف آشنایی، به فرد معرفیکننده بیشتر از فرد معرفیشونده اعتماد میکنند.
اما باید دانست فرد واسطه براساس نظام فکری، فرهنگی و مذهبی خود دو نفر را به هم معرفی میکند و ممکن است طرفین را به درستی نشناخته باشد، بنابراین نمیتواند تضمینکننده موفقیت در ازدواج باشد.
در واقع جوانها و خانوادههایشان باید بدانند پس از معرفی باید براساس اعتقادات و روحیات خود به تحقیق و بررسی بیشتری پرداخته و براساس آنچه میشنوند تصمیم نگیرند.
پاداش وساطت در ازدواج از منظر روایات
1- بهره مندی از لطف خدا در روز قیامت/ امام صادق(ع) فرموده اند: هر فردی زمینه ازدواج مجردی را فراهم کند از افرادی است که خدا در روز قیامت به او نگاه [لطف آمیز] می کند. (الکافی، ج 5، ص 331)
2 - ثواب یک سال عبادت برای هر قدم/ رسول خدا(ص) می فرماید: هر فردی در ازدواج حلالی بین 2 نفر اقدام کند تا این که خدا آن 2 را گرد هم آورد، خداوند در برابر هر قدمی که وی در این راه برداشته و هر سخن ثوابی که گفته ثواب یک سال عبادت را به او می دهد.(جامع الاخبار، ص 102)
3 -بهره مندی از سایه عرش خدا/ امام کاظم(ع) نیز می فرمایند: سه گروه روزی که هیچ سایه ای جز سایه خدا نیست زیر سایه عرش الهی قرار می گیرند: کسی که زمینه ازدواج برادر مسلمان خود را فراهم آورد یا به او خدمت کند یا راز او را بپوشاند.(جامع الاخبار، ص102)
فراوری: فاطمه ایمانی
بخش کلوب ازدواج تبیان
برگرفته از: خراسان، سیمرغ، آلامتو
مطالب مرتبط: