نرم افزار کتابخانه اصول فقه
فروشگاه : نرم افزار کتابخانه اصول فقه
نخستین کتابخانه تخصصی اصول فقه
٧۵ عنوان کتاب در ١٧۶ جلد از ۵١ نویسنده بزرگ با قابلیتهاى زیر:
نمایش متون کتابها با خطوط مختلف
امکان علامتگذارى، نمایهزنى، رنگى کردن متون با ذکر عناوین و حاشیهنویسى بر متنها
قابلیت دسترسى به متون دلخواه از طریق فهرست کتب، فهرست واژهها و جستجوهاى متنوع در متون کتابها و فهرست آنها
پیوند بین شروح و تعلیقهها با متن کتابها
ضمیمه شدن اصطلاحات اصولى به برنامه
امکان یادداشت بردارى از متنهاى دلخواه
قابلیت چاپ متون منتخب در همه قسمتهاى برنامه
شرح حال مؤلفان، شارحان و کتابها و نسخهشناسى آنها
راهنماى جامع براى استفاده بهینه از نرمافزار
یکى از شاخههاى علوم دینى که موجب تحکیم و گسترش هر چه بیشتر شریعت الهى و فقاهت اسلامى را فراهم ساخته، «اصول فقه» است که در واقع، از درسهاى زنده و اساسى حوزههاى علمیه به شمار مىرود؛ زیرا این علم به فهم و استنباط دقیق احکام شرعى کمک شایانى نموده و از پایههاى اصلى و زیر بناى اساسى فقه اسلامى محسوب مىشود.
«کتابخانه اصول فقه» نخستین نرمافزار اصولى است که جهت سامان بخشیدن به امر تحقیق و پژوهش در زمینه مباحث اصولى به علاقهمندان ارائه گردیده است و شامل مهمترین منابع شیعه در مورد اصول فقه؛ یعنى در بردارنده ۷۵ عنوان از اساسىترین کتب اصولى در ۱۷۶ مجلد از ۵۱ نویسنده بزرگ مىباشد. قابلیتهاى کارآمد و امکانات چشمگیرى که در این لوح فشرده وجود دارد، موجب گشته تا پژوهشگران با استفاده از آثار برگزیده و گرانقدرى که در این خصوص نگاشته شده است، تحقیقات اصولى و فقهى خود را با عمق و وسعت بیشترى به انجام رسانند.
امکانات برنامه
نرمافزار «اصول فقه» داراى قابلیتهاى فراوانى است که کاربر را در دستیابى آسان به موضوعات و مطالب اصولى یارى مىرساند. این امکانات عبارتند از:
۱ ـ نمایش متن
در این قسمت، فهرست کتابهاى موجود در برنامه به همراه متن کتاب انتخابى در اختیار کاربر قرار دارد. امکان انتخاب عنوان کتاب و جلد و صفحه آن از راههاى مختلف در بخش نمایش متن فراهم مىباشد، به گونهاى که پژوهشگر با گزینش شماره جلد دلخواه به ابتداى آن جلد از کتاب منتقل مىشود و با درج شماره صفحه مورد نظر، متن نمایش به ابتداى همان صفحه از جلد جارى انتقال مىیابد.
در ارائه متن کتابها هر سه قسمت متن، شرح و تعلیقه با رنگ مشخصى در برنامه آمده است. از طریق انتخاب کتاب، جلد، صفحه و فهرست درختى مىتوان به تمامى متن کتاب و فصلهاى آن دسترسى پیدا کرد.
از قابلیتهاى مهم این برنامه، این است که همه پاورقیها در متن کتاب آورده شده و با علامت ویژهاى مشخص شدهاند و ویژگى بارز آن این است که آخرین پاورقىاى که پژوهشگر مشاهده کرده، به صورت فعال باقى مىماند. به منظور دستیابى به متون برنامه، سه محیط جداگانه؛ یعنى فهرست درختى کتابها، نام کتابها و نام مؤلفان طراحى شده است که دسترسى آسان کاربر را به مطالب مورد نظر فراهم مىسازد.
۲ ـ شرح و متن
از قابلیتهایى که براى اوّلین بار در این نرمافزار گنجانده شده است، پیوند دادن میان شرح و متن است. از آن جایى که معمولاً در کتابهایى که داراى شرح مىباشند، تنها قسمتى از متن آورده شده است و کاربر براى دسترسى به متن کامل آن دچار مشکل مىشود، در این برنامه متن تمامى کتابها و شروح آنها در کارتابل جداگانهاى به نام «شرح و متن» فراهم آمده و میان آنها ارتباط برقرار شده است. علاوه بر شروح، پاورقیها نیز در متن کتاب آورده شدهاند.
۳ ـ جستجو
قابلیت جستجو در این برنامه در دو قسمت طراحى شده است:
الف) جستجو در متن
در این بخش، محقق مىتواند کلمه دلخواه خود را به دو شکل دقیق و غیر دقیق جستجو نماید. یکى دیگر از امکانات این قسمت توانایى کاربر در انجام انواع جستجوى ترکیبى عبارت یا تک واژه به صورت دقیق و غیر دقیق مىباشد. علاوه بر این، به خاطر تنوع و فزونى پیشوندها و پسوندها در کلماتى نظیر بالبراءة، فالبراءة، کالبراءة و… و نیز به جهت دشوارى جستجو در تمامى مشتقات یک ریشه، جستجوى پیشرفته «فهرستسازى» در برنامه گنجانده شده است تا بدین وسیله کاربر بتواند با به کاربردن کارکترهاى عمومى یا حروف نامتعین ( * و ؟ ) مشتقات یک ریشه یا پیشوند و پسوندهاى یک کلمه را به دست آورد و جستجو کند. در این قسمت، حالت ریشهاى بیشتر مورد نظر است و به همین خاطر، در حالت غیر دقیقِ «فهرستسازى» حروفى مانند ؤ، ئ و… به صورت همزه لحاظ شدهاند، برخلاف قسمت فهرستسازى کلمات و جستجوى ترکیبى که حالت نوشتارى مورد نظر است.
به عنوان مثال، اگر کاربر بخواهد در «فهرستسازى» به دنبال کلمه «المؤمن» بگردد، ابتدا باید به این صورت بنویسد: «* امن » و سپس به امر جستجو مبادرت ورزد. در این حال، کلمه «المؤمن» را در فهرست دیده مىشود؛ چون ملک، ریشه کلمات است، ولى اگر بخواهد همین کلمه را در فهرست کلمات بیابد، باید بنویسد: «المؤمن»، که به سرعت کلمه «المؤمن» را در دسترس کاربر قرار مىدهد؛ زیرا ملک، حالت نوشتارى است. در حالت غیر دقیق در فهرستسازى، بین حروف کوچک و بزرگ و حروفى که در نوشتن چندین شکل براى آنها لحاظ شده تفاوتى نمىباشد، اما در حالت دقیق، مطابق نوشتار جستجو مىگردد.
ب) جستجو در فهرست
امکان جستجو در فهرست، همان قابلیتهاى جستجو در متن را داراست، با این تفاوت که در این قسمت پژوهشگر مىتواند در فهرست و عناوین بابها نیز به جستجو بپردازد؛ مثلاً چنانچه کاربر بخواهد بداند که در کدام یک از متون در باره برائت بحث شده است، نخست باید در قسمت «جستجو در فهرست»، بنویسد: «البراءة» و سپس آن را مورد کاوش قرار دهد. در این صورت، عنوانهایى که کلمه «البراءة» در آنها موجود باشد به مشاهده کاربر مىرسد. ضمن این که پژوهشگر مىتواند به متن همان بابها نیز دسترسى پیدا کند.
از قابلیتهاى دیگرى که در بخش جستجو وجود دارد، امکان محدود کردن دامنه جستجو به کتب یا جلدهاى خاصّى از یک کتاب مىباشد.
۴ ـ اصطلاحات اصولى
براى آشنایى کاربران با اصطلاحات اصولى، کتاب «اصطلاحات الأصول»، تألیف آیة اللّه شیخ على مشکینى در این برنامه به ترتیب الفبایى آورده شده است تا محقق بتواند به آسانى به اصطلاحات خاصّ علم اصول دست یابد و در مسیر پژوهش از آنها استفاده مطلوب را ببرد.
۵ ـ امکانات پژوهشى
به وسیله گزینه «نشانهگذارى» کاربر مىتواند در جاهاى مختلف متن نشانهگذارى نماید تا در فرصتهاى بعدى با حرکت بر روى آنها دوباره آن مطالب را بررسى کند.
در قسمت «نمایهگذارى بر متن» مىتوان در کتابهاى مختلف نمایهگذارى کرده و براى هر متنى عنوان خاصّى قرار داد تا در هنگام نیاز به تمامى متونى که داراى نمایه مىباشند دست یافت.
با استفاده از قابلیت «حاشیهنویسى» محقق مىتواند دیدگاههاى خود را در هر کجاى متن که خواست بنویسد و آنها را در کنار متن مشاهده کرده و در صورت لزوم به تمام حواشى دست یابد.
گزینه «رنگى کردن متن منتخب» این امکان را به کاربر مىدهد تا متنهاى گوناگونى را در کتابهاى مختلف به رنگ دلخواه خود درآورد و در مواقع نیاز به تمام آن متنها دسترسى پیدا نماید. چنانچه پژوهشگر در جایى از متن قرار گرفته و نمىداند که عنوان متن چیست، مىتواند با زدن کلید «تطبیق» به سرعت عنوان متن را بازیابى نموده و این گونه از قابلیت تطبیق متقابل متن با فهرست بهرهمند گردد.
۶ ـ کتابشناسى
در قسمت «اطلاعات جانبى»، توضیحات مفیدى در باره کتابهاى موجود در برنامه و شرح حال مؤلفان آنها ارائه گریده است. همچنین، به منظور آشنایى با نسخههاى عرضه شده در برنامه، اطلاعاتى در مورد نسخهشناسى هر یک از کتب در دسترس کاربر قرار دارد.
۷ ـ سایر امکانات
«امکان چاپ» تمام متن کتاب و یا قسمتى از آن با اندازههاى متفاوت در قسمتهاى مختلف این برنامه امکانپذیر است. کاربر با انتخاب گزینه «راهنما» در هر قسمت از برنامه که باشد، توضیحات مربوط به آن قسمت را مشاهده خواهد کرد. همچنین، مىتواند مطالبى را که به هنگام پژوهش انتخاب شده، به قسمت «یادداشت» انتقال داده و عملیاتهاى متفاوتى را همچون ذخیرهسازى، کپى، چاپ و… روى آن به انجام رساند.
در بخش «امکانات جانبى» به منظور سهولت استفاده از برنامه، هفت نوع صفحه کلید رایج همانند نور، زرنگار، ویندوز عربى و… گنجانده شده است. ضمن این که امکان انتخاب هر یک از هفت نوع قلم نمایش در این قسمت وجود دارد. پژوهشگر مىتواند براى تعیین مسیر و ثبت پژوهشهاى خود و نیز امکان حذف نمایهها، حاشیهها، رنگ متنها و علامتهاى موجود در همه کتب از گزینه «تحقیقات» استفاده کند.
قابلیت «تغییر زبان برنامه به سه زبان فارسى، عربى و انگلیسى» در این لوح فشرده وجود دارد که موجب تغییر زبان در همه قسمتها به جز متن کتب برنامه مىشود.
ضمایم برنامه
ویرایشگر فارسى و لاتین نورنگار و برنامه مبدّل نور در قسمت ضمایم برنامه ارائه گردیده است.
محتواى برنامه
این لوح فشرده که مشتمل بر اساسىترین منابع شیعه در زمینه اصول فقه است، شامل ۷۵ عنوان از مهمترین کتابهاى اصولى در ۱۷۶ جلد از ۵۱ نویسنده معتبر مىباشد. عناوین کتب موجود در برنامه عبارتند از:
الف) متون اصول فقه
۱ـ أجود التقریرات، ۲ جلد، محمد حسین نائینى (۱۳۵۵ ـ ۱۲۷۶ ه . ق)
۲ـ أصول الاستنباط فى أصول الفقه، ۱ جلد، سید على نقى حیدرى (۱۴۰۳ ـ ۱۳۲۵ ه . ق)
۳ ـ الأصول الأصلیة و القواعد الشریعة، ۱ جلد، سید عبداللّه شبّر (۱۲۴۲ ـ ۱۱۹۲ ه . ق)
۴ ـ الأصول العامة للفقه المقارن، ۱ جلد، سید محمد تقى حکیم (متولّد ۱۳۴۶ ه . ق)
۵ ـ أصول الفقه، ۲ جلد، محمد رضا مظفر (۱۳۸۴ ـ ۱۳۳۲ ه . ق)
۶ ـ أصول المهذبة، ۱ جلد، غلامحسین مجتهد تبریزى
۷ ـ بحوث فى الأصول، ۱ جلد، محمد حسین غروى (۱۳۶۱ ـ ۱۲۶۹ ه . ق)
۸ ـ بحوث فى علم الأصول، ۷ جلد، سید محمد باقر صدر (۱۴۰۰ ـ ۱۳۵۰ ه . ق)
۹ ـ بدائع الأفکار، ۱ جلد، میرزاى رشتى (۱۳۱۲ ـ ۱۲۳۴ ه . ق)
۱۰ـ تحریرات فى الأصول، ۶ جلد، سید مصطفى خمینى (۱۳۵۶ ـ ۱۳۰۹ ه . ق)
۱۱ـ تمهید القواعد، ۱ جلد، شهید ثانى (۹۶۶ ـ ۹۱۱ ه . ق)
۱۲ـ تهذیب الأصول، ۳ جلد، امام خمینى (۱۴۰۹ ـ ۱۳۲۰ ه . ق)
۱۳ـ دراسات فى علم الأصول، ۴ جلد، سید ابوالقاسم خویى (۱۴۱۳ ـ ۱۳۱۷ ه . ق)
۱۴ـ درر الفوائد، ۲ جلد، شیخ عبدالکریم حائرى (۱۳۵۵ ـ ۱۲۷۶ ه . ق)
۱۵ـ دروس فى علم الأصول، ۲ جلد، سید محمد باقر صدر (۱۴۰۰ ـ ۱۳۵۰ ه . ق)
۱۶ـ الذریعة الى اصول الشریعة، ۲ جلد، سید مرتضى علم الهدى (۴۳۶ ـ ۳۵۵ ه . ق)
۱۷ـ الرسائل، ۱ جلد، امام خمینى (۱۴۰۹ ـ ۱۳۲۰ ه . ق)
۱۸ـ رسالة فى الاجتهاد و التقلید، ۱ جلد، شیخ انصارى (۱۲۸۱ ـ ۱۲۱۴ ه . ق)
۱۹ـ رسالة فى التسامح فى أدلة السّنن، ۱ جلد، شیخ انصارى (۱۲۸۱ ـ ۱۲۱۴ ه . ق)
۲۰ـ رسالة فى المشتق، ۱ جلد، ابوالقاسم کلانتر (۱۲۹۲ ـ ۱۲۲۶ ه . ق)
۲۱ـ رسالة فى المشتق، ۱ جلد، شیخ انصارى (۱۲۸۱ ـ ۱۲۱۴ ه . ق)
۲۲ـ رسالة فى المشتق، ۱ جلد، میرزاى شیرازى (۱۳۱۲ ـ ۱۲۳۰ ه . ق)
۲۳ـ روائع الأمالى، ۱ جلد، ضیاء الدین عراقى (۱۳۶۱ ـ ۱۲۷۸ ه . ق)
۲۴ـ العدة فى أصول الفقه، ۲ جلد، شیخ طوسى (۴۶۰ ـ ۳۸۵ ه . ق)
۲۵ـ غایة المسئول، ۱ جلد، فاضل اردکانى (۱۳۰۵ ـ ۱۲۳۵ ه . ق)
۲۶ـ فرائد الأصول، ۲ جلد، شیخ انصارى (۱۲۸۱ ـ ۱۲۱۴ ه . ق)
۲۷ـ الفصول الغرویة فى الأصول الفقهیة، ۱ جلد، محمد حسین اصفهانى (متوفاى ۱۲۵۴ ه . ق)
۲۸ـ فوائد الأصول، ۱ جلد، محقق خراسانى (۱۳۲۹ ـ ۱۲۵۵ ه . ق)
۲۹ـ فوائد الأصول، ۴ جلد، محمد حسین نائینى (۱۳۵۵ ـ ۱۲۷۶ ه . ق)
۳۰ـ الفوائد الحائریة، ۱ جلد، وحید بهبهانى (۱۲۰۵ ـ ۱۱۱۷ ه . ق)
۳۱ـ قاعدة لا ضرر، ۱ جلد، ضیاء الدین عراقى (۱۳۶۱ ـ ۱۲۷۸ ه . ق)
۳۲ـ القواعد و الفوائد، ۲ جلد، شهید اوّل (۷۸۶ ـ ۷۴۳ ه . ق)
۳۳ـ قوانین الأصول، ۱ جلد، میرزاى قمى (۱۲۳۱ ـ ۱۱۵۰ ه . ق)
۳۴ـ کفایة الأصول، ۱ جلد، محقق خراسانى (۱۳۲۹ ـ ۱۲۵۵ ه . ق)
۳۵ـ لمحات الأصول، ۱ جلد، سید حسین بروجردى (۱۳۸۰ ـ ۱۲۹۴ ه . ق)
۳۶ـ مباحث الأصول، ۳ جلد، سید محمد باقر صدر (۱۴۰۰ ـ ۱۳۵۰ ه . ق)
۳۷ـ مبادئ الوصول، ۱ جلد، علاّمه حلى (۷۲۶ ـ ۶۴۸ ه . ق)
۳۸ـ مجمع الأفکار، ۵ جلد، میرزا هاشم آملى (۱۴۱۳ ـ ۱۳۲۶ ه . ق)
۳۹ـ مجمع الفرائد، ۱ جلد، على فریدة الإسلام کاشانى (۱۳۷۴ ـ ۱۳۴۹ ه . ق)
۴۰ـ محاضرات فى الأصول، ۵ جلد، سید ابوالقاسم خویى (۱۴۱۳ ـ ۱۳۱۷ ه . ق)
۴۱ـ مختصر التذکرة بأصول الفقه، ۱ جلد، شیخ مفید (۴۱۳ ـ ۳۳۶ ه . ق)
۴۲ـ مصباح الأصول، ۲ جلد، سید ابوالقاسم خویى (۱۴۱۳ ـ ۱۳۱۷ ه . ق)
۴۳ـ مطارح الأنظار، ۱ جلد، شیخ انصارى (۱۲۸۱ ـ ۱۲۱۴ ه . ق)
۴۴ـ معارج الأصول، ۱ جلد، محقق حلى (۶۷۶ ـ ۶۰۲ ه . ق)
۴۵ـ المعالم الجدیدة، ۱ جلد، سید محمدباقر صدر (۱۴۰۰ ـ ۱۳۵۰ ه . ق)
۴۶ـ معالم الدین، ۱ جلد، حسن بن زین الدین (متوفاى ۱۰۱۱ ه . ق)
۴۷ـ مفاتیح الأصول، ۱ جلد، سید محمد مجاهد (۱۲۴۲ ـ ۱۱۸۰ ه . ق)
۴۸ـ مقالات الأصول، ۲ جلد، ضیاء الدین عراقى (۱۳۶۱ ـ ۱۲۷۸ ه . ق)
۴۹ـ مناهج الوصول، ۲ جلد، امام خمینى (۱۴۰۹ ـ ۱۳۲۰ ه . ق)
۵۰ ـ منتقى الأصول، ۷ جلد، محمد حسین روحانى (۱۴۱۸ ـ ۱۳۳۶ ه . ق)
۵۱ ـ منتهى الأصول، ۲ جلد، سید حسن موسوى (۱۳۹۵ ـ ۱۳۱۶ ه . ق)
۵۲ ـ نهایة الأصول، ۱ جلد، سید حسین بروجردى (۱۳۸۰ ـ ۱۲۹۲ ه . ق)
۵۳ ـ نهایة الأفکار، ۴ جلد، ضیاء الدین عراقى (۱۳۴۱ ـ ۱۲۷۸ ه . ق)
۵۴ ـ الهدایة فى الأصول، ۴ جلد، سید ابوالقاسم خویى (۱۴۱۳ ـ ۱۳۱۷ ه . ق)
۵۵ ـ الوافیة فى الأصول، ۱ جلد، فاضل تونى (متوفاى ۱۰۷۱ ه . ق)
۵۶ ـ وقایة الأذهان، ۱ جلد، محمدرضا نجفى (۱۳۶۲ ـ ۱۲۸۷ ه . ق)
ب) شروح اصول فقه
۵۷ ـ افاضة العوائد تعلیق على دررالفوائد، ۲ جلد، آیة اللّه گلپایگانى( ۱۴۱۴ ـ ۱۳۱۶ ه . ق)
۵۸ ـ انوار الهدایة فى التعلیقة على الکفایة، ۲ جلد، امام خمینى (۱۴۰۹ ـ ۱۳۲۰ ه . ق)
۵۹ ـ أوثق الوسائل فى شرح الرسائل، ۱ جلد، موسوى تبریزى (متوفاى ۱۳۰۵ ه . ق)
۶۰ ـ بحر الفوائد فى شرح الفرائد، ۱ جلد، میرزا محمد حسن آشتیانى( ۱۳۱۹ ـ ۱۲۴۸ ه . ق)
۶۱ ـ تقریرات الشیرازى، ۴ جلد، میرزاى شیرازى (۱۳۱۲ ـ ۱۲۳۰ ه . ق)
۶۲ ـ حاشیة على استصحاب القوانین، ۱ جلد، شیخ انصارى (۱۲۸۱ ـ ۱۲۱۴ ه . ق)
۶۳ ـ حاشیة السلطان على معالم الدین، ۱ جلد، سلطان العلماء ( ۱۰۶۴ ـ ۱۰۰۱ ه . ق)
۶۴ ـ حاشیة الکفایة، ۱ جلد، علامه طباطبایى (۱۴۰۲ ـ ۱۳۲۱ ه . ق)
۶۵ ـ الحاشیة على کفایةالأصول، ۲ جلد، سید حسین بروجردى (۱۳۸۰ ـ ۱۲۹۲ ه . ق)
۶۶ ـ حاشیة معالم الدین، ۱ جلد، ملاصالح مازندرانى (متوفاى ۱۰۸۱ ه . ق)
۶۷ ـ حقائق الأصول، ۲ جلد، سید محسن حکیم ( ۱۳۹۰ ـ ۱۳۰۶ ه . ق)
۶۸ ـ حواشى المحقق المشکینى على الکفایة، ۵ جلد، ابوالحسن مشکینى (۱۳۵۸ ـ ۱۳۰۵ ه . ق)
۶۹ ـ دررالفوائد فى الحاشیة على الفرائد (الجدیدة و القدیمة)، ۱ جلد، محقق خراسانى (۱۳۲۹ ـ ۱۲۵۵ ه . ق)
۷۰ ـ عنایة الأصول، ۶ جلد، سید مرتضى فیروزآبادى (۱۴۱۰ ـ ۱۳۲۹ ه . ق)
۷۱ ـ فوائد الرضویة، ۲ جلد، آقا رضا همدانى (۱۳۲۲ ـ ۱۲۵۰ ه . ق)
۷۲ ـ منتهى الدرایة، ۸ جلد، سید محمد جعفر مروج (۱۴۲۰ ـ ۱۳۲۸ ه . ق)
۷۳ ـ نهایة الدرایة، ۳ جلد، محمد حسین غروى (۱۳۶۱ ـ ۱۲۹۶ ه . ق)
۷۴ ـ نهایة النهایة، ۲ جلد، على ایروانى (۱۳۵۴ ـ ۱۳۰۱ ه . ق)
۷۵ ـ هدایة المسترشدین، ۱ جلد، محمد تقى اصفهانى (۱۲۴۸ ـ ۱۱۸۵ ه . ق)
شماره ثبت کتابخانه ملى ایران : ۱۳۶۱، شماره شوراى عالى انفورماتیک : ۱۰۰۲۴۹
اطلاعات بیشتر